Vila Shanti

Aan het witte zandstrand van Sanur ligt Vila Shanti, een vriendelijk, klein hotelpark met een prachtige tropische tuin vol planten en bloemen. Wanneer u de receptie uitloopt door de oprijlaan met indrukwekkende hoge oude bomen, waaronder een mooie flamboyant, komt u in de hoofdstraat van Sanur met zijn vele winkeltjes en restaurantjes.

Omringd door bloemen, ligt het niet al te grote maar prachtig vormgegeven zwembad. Vanuit het sfeervolle restaurant heeft u een mooi uitzicht over het strand en de zee. De kamers zijn geschakeld, boven en beneden, en gebouwd in traditionele Balinese stijl. Hierbij zijn moderne gemakken met traditioneel Indonesische materialen gecombineerd. Het ziet er werkelijk prachtig uit. Alle zit/slaapkamers zijn voorzien van airconditioning, koelkast, flesjes met koel drinkwater, televisie, telefoon, volledig ingerichte badkamer en beschikken over een terras of balkon met zitje.

Oorspronkelijk was de naam van het hotel Shanti Village, tijdens de Sukarno-periode werd Engels op een gegeven moment verboden verklaard en moest men een nieuwe naam verzinnen. Shanti is Sanskriet dus dat was geen probleem, Village werd Vila en de nieuwe naam werd: Vila Shanti.
Soms zien we in het restaurant nog theeschoteltjes met "Shanti Village" erop, een stukje geschiedenis in de hand.

Faciliteiten

  • receptie met kluisjes, telefoon en fax
  • restaurant aan het strand, Indonesische en westerse keuken
  • zwembad en strand met ligbedden, badhanddoeken en parasols
  • dagelijkse schoonmaak van de kamer
  • laundry service
  • draadloos internet
  • bewaking in het park en op het strand
  • in directe omgeving supermarkt, winkels, restaurantjes, bank en fitness en apotheek

Vila Shanti                                                                                                                         

Toevallig polsten we vrienden, die al gedurende zo’n 20 jaar trouwe Balibezoekers zijn, over een mogelijk bezoek onzerzijds aan Bali. Echt gemotiveerd waren we aanvankelijk niet. Maar toevallig? Toeval? Achteraf zeggen we: Bali viel ons toe want op aanraden van die vrienden namen we toch maar contact op met OBI, hadden we meteen daarop een gesprek op kantoor en bevonden we ons een paar dagen later in Nunspeet bij een informatiemiddag van OBI.

Daar ontmoetten we de gastheer en gastvrouw van Shanti. Dat klikte meteen. We hadden een leuk gesprek met Annelies, die naast ons zat. Nanna die aanvankelijk enige aarzeling had bij Bali (te heet en wat moeten we daar de hele dag doen?) sprak spontaan de woorden: “Doe maar 6 weken! In Vila Shanti!” Heel eerlijk? Ik had ook enige twijfels bij wat we daar allemaal zouden kunnen doen op dat kleine, vochtige, hete eiland! We zijn geen mensen voor achter de geraniums of voor de hele dag liggen bakken op het strand.

Nu, pas 1 dag terug in Holland, kijken we terug op een boven alle verwachting verlopende vakantie, waarin we het prachtige eiland hebben verkend, de fraaie tempels, het berglandschap, de betoverende dessa’s met de onbeschrijfelijk mooie sawa’s, de opkomende zon, uitkijkend over de zee, de spirituele sfeer in Bali die je omarmt en die je soms de adem beneemt in bewondering, de prachtige tochten die we gemaakt hebben met onze fantastische chauffeur Putu en bovenal de ontroerende Balinese glimlach van al die aardige mensen die we hebben ontmoet.

Shanti heeft een eigen sfeer, die ons aansprak, het kleine hotel met zijn vriendelijke staf die altijd behulpzaam was, onze heerlijke kamer met het overdekte terrasje, waar we ons thuis voelden, de aardige OBI reisgenoten met wie we het goed konden vinden. Met enkelen hadden we zelfs onverwacht diepgaande gesprekken over onderwerpen waar je niet elke dag over spreekt, de fijne ervaringen die werden uitgewisseld en inderdaad de “vrijheid, blijheid” filosofie die in de praktijk bleek te werken en voor ons belangrijk was om zo te ervaren. Gastheer en gastvrouw zaten niet op onze nek (gelukkig), maar we wisten dat ze er zouden zijn als het nodig was.

De vrijdagborrels en maaltijden, gelardeerd met gedichten van (ja zelfs van!) Staring, Perk, Kloos en Lodeizen, waren bijzonder gezellig. Kortom, We hebben genoten, van elkaar, van de gesprekken met elkaar en onze reisgenoten, de mooie tochten, het vele lezen (ik kan me niet herinneren dat ik in zo’n korte tijd ook nog zo veel heb kunnen lezen, terwijl we elke dag wel een tocht ondernamen!), de golftrip naar Handara en oneindig veel meer.

En zo besluiten we (want ik schrijf dit mede namens Nanna) onze lofzang op een onvergetelijke ervaring op Bali. En net als Annelies dit vorig jaar deed, met veel dank aan de mensen met wie we deze OBI reis hebben mogen delen.

Zaltbommel, Bard en Nanna Bothe-Korthals Altes